Duitse kerstgebruiken

- Aug 27, 2019-

Duitse kerstgebruiken


(1) De drukte van de kerstmarkt: zelfs in de late middeleeuwen stroomden mensen rond kerst rond in kerstmarkten. Alleen, in plaats van daar naar glühwein te gaan, waren mensen op zoek naar eten voor het koude seizoen. ambachtslieden, speelgoedmakers en banketbakkers mochten daar hun waren verkopen.


(2) De boom die de wereld veegde: ze wikkelde haar takken rond het geschenk van het Christuskind. Kerstmissparren waren in eerste instantie het domein van de rijken. Het was alleen omdat er in de 19e eeuw steeds meer sparren en eiken werden geplant dat steeds meer gezinnen een boom konden krijgen. Later verspreidde dit gebruik zich over de hele wereld vanuit Duitsland.


(3) Heilig geschenk: op kerstavond wachten kinderen gretig op de "Bescherung." Het woord komt van het middeleeuwse hoogduitse woord beschern, wat "distributie door god" (zuteilen von Gott) betekent. De achtergrond van dit gebruik is het idee dat het kerstcadeau een geschenk van god is als een geschenk aan Christus, het Christuskind.